Протоколите на Политбюро в Уикипедия

Протоколите на Политбюро в Уикипедия
Мартин Иванов представи Държавна агенция „Архиви“ като петия архив в света, партньор на Уикипедия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протоколите на Политбюро ще бъдат едни от първите документи, публикувани в българската Уикипедия в рамките на проект за сътрудничество между медията и Държавна агенция „Архиви“.

Проектът ще продължи шест месеца и има за цел да актуализира и дигитализира важни документи за българската история.

Статиите в българската Уикипедия ще дават точна и изчерпателна информация за дадени места, събития и хора. На страницата на българската онлайн енциклопедия ще се качват дигитални образи на засекретени до момента документи.

До края на годината ще бъдат публикувани и досиетата на всички политически фигури до 9 септември, както и списъци с имената на всички участвали и загинали във войните с българско участие.

„В партньорството ни с Уикипедия видяхме много добра възможност нашите архиви да бъдат отворени към обществото“, каза председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Мартин Иванов, цитиран от БГНЕС, при представянето на проекта за партньорство.

През първите шест месеца ще бъдат качени над 300 000 дигитални изображения на документи, освободени от авторски права. Мартин Иванов обаче подчерта, че всички документи, качени в онлайн архива, ще бъдат защитени по Закона за защита на авторското право.

Най-важната цел на проекта е да се осигури лесен и свободен достъп до българските архивни документи. Подобно партньорство има и в други държави, като инициатива за това за първи път се е родила в англоезичната Уикипедия. Главната мисия на проекта е да поддържа националната памет жива.

За пример доц. д-р Мартин Иванов даде страниците на държавните архиви на САЩ и Холандия. След публикуването на архивните документи посещенията на Уикипедия са се увеличили многократно.

#авторски права #Мартин Иванов #документи #Политбюро #Уикипедия #Държавна агенция „Архиви“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"