Кадафи спонсорирал Саркози с 50 млн. евро през 2007 г.

Кадафи спонсорирал Саркози с 50 млн. евро през 2007 г.
Никола Саркози посреща Муамар Кадафи в Елисейския дворец на 10 декември 2007 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият либийски лидер Муамар Кадафи е дарил 50 млн. евро на фонда, който финансирал кандидатпрезидентската кампания на Никола Саркози през 2007 г., твърди френският уебсайт за разследвания Mediapart, позовавайки се на конфиденциален документ.

В интервю за TF1 в понеделник Саркози категорично отхвърли обвиненията, като ги определи като „гротескни“, предаде „Дневник“.

„Ако Кадафи е финансирал кампанията, то аз не съм бил особено благодарен“, заяви президентът.

Подобни обвинения се появиха и преди около година, когато синът на Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам, заяви, че Либия е помогнала на настоящия президент през 2007 г. Той поиска Никола Саркози да върне парите, след като Париж оглави военната операция на НАТО срещу джамахирията.

В интервю за телевизионния канал Euronews Сейф ал Ислам, който тогава беше задържан в Либия, след като баща му беше убит, заплаши, че ще разпространи подробности за банковите трансфери, щом Саркози подкрепя бунтовниците.

Новите обвинения се появяват в ключов за президента момент, когато той прави последни отчаяни опити да бъде преизбран.

Журналист от Mediapart твърди пред британския вестник Guardian, че е виждал документите, които в момента се разследват от съдия.

„Знаехме, че документите съществуват, но сега за пръв път видяхме подробностите. Има много детайли, дати, места и суми“, казва той. Един от тях документирал посещения в Либия от Никола Саркози и негови близки съветници, чрез които е трябвало да се подсигури финансирането.

Малко след като Саркози спечели изборите през 2007 г., полковник Кадафи беше поканен в Париж и бедуинската му шатра беше опъната на територията на резиденцията на президента, близо до Елисейския дворец.

Разследващият сайт Mediapart е основан от редица френски журналисти ветерани и придоби популярност през 2010 г., когато предизвика скандал заради разкритията, че наследницата на L'Oreal Лилиан Бетанкур може да е финансирала управляващата партия Съюз за народно движение.

#Франция #Никола Саркози #президент #Муамар Кадафи #Либия #Сейф ал Ислам #НАТО #Елисейския дворец #Лилиан Бетанкур

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"