"Пустинна котка" обследва района около взривения цех

"Пустинна котка" обследва района около взривения цех
Бронираните машини са „Пустинна котка“, които Военна полиция купи от Израел в края на март 2010 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бронирана машина "Пустинна котка" от състава на службата "Военна полиция" в Плевен е влязла в района до взривения цех за боеприпаси край видинското село Горни Лом. По-рано днес  един от безпилотните самолети е извършил разузнавателен полет над района и е подал данни на оперативния щаб.

Има готовност и за втори полет за детайлизиране на условията, каза пред БНР началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

Специализираната военна техника е в района на тежкия инцидент от среднощните часове. За съжаление термовизионните и видеокамери, които търсят в реално време признаци за движение, не засякоха признаци за живот в опустошения цех.

Междувременно разследващите започнаха претърсване на офисите на фирмата, собственик на пострадалия завод.

Заводът е собственост на фирма "Видекс АД". Дружеството има за предмет на дейност разработване, производство и търговия с взривни вещества, средства за взривяване и инженерни боеприпаси.

Председател на борда на директорите на "Видекс АД" е инженер Валери Митков. Той е професор в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски". Проф. д-р Митков е експерт по "Техника и технология на взривните работи". Председател е на Сдружение на взривните инженери в България. Има над 82 публикации, учебници и учебни пособия. Ръководител е на Висшата школа за подготовка на персонал за взривни работи към Минно-геоложки университет "Св.Иван Рилски".

В борда на "Видекс АД" е и неговият син Емил Митков, който е изпълнителен директор на завода и е бил на територията на завода, когато е станала експлозията. За момента няма информация за неговата съдба.

"Видекс АД" произвежда взривни материали Видексит, Амонит 6, Балканит, Скаленит, Метанит и др. В предприятието се правят ръчни гранати и инженерни боеприпаси, прахообразни взривни вещества. В дейността на "Видекс АД" са вписани транспорт, спедиция и охрана на опасни товари, проектиране и извършване на взривни работи. Дружеството произвежда взривни материали за повечето рудници и кариери. Продукцията намира пазар в Гърция, Македония, Сърбия, Албания, Грузия, Израел и др. Според непотвърдена информация в дружеството работят 94 души.

По повод на взрива в завода за боеприпаси "Миджур" в село Горни Лом на 1 октомври 2014 г., е образувано досъдебно производство, съобщиха от прокуратурата. На мястото на трагедията е изпратен втори екип от следователи от НСлС. Процесуално-следствените действия се ръководят на място от окръжния прокурор на Видин. Предстои изземване на документация в административната сграда на завода в Горни Лом, която е запечатана и поставена под охрана.

Претърсен е офисът на фирмата – собственик на завода за боеприпаси в София и предстои изземване на цялата документация.

Взривът във фабриката за взривни вещества в Горни Лом не е първият инцидент в завода. На 3 февруари 2010 г. късно вечерта в завода "Миджур" избухва пожар, при който са пострадали четирима служители на фирмата.

Източник: БНР, БГНЕС

#Горни Лом #взрив #боеприпаси #вицеадмирал #Румен Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"