Всички глоби да могат да бъдат обжалвани, иска омбудсманът

Всички глоби да могат да бъдат обжалвани, иска омбудсманът
Омбудсманът на България Константин Пенчев смята, че гражданите трябва да имат правото да обжалват всички наложени им глоби, но за тази цел трябва да бъдат променени 11 закона. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Омбудсманът на България Константин Пенчев смята, че гражданите трябва да имат правото да обжалват всички наложени им глоби, но за тази цел трябва да бъдат променени 11 закона.

„Най-малко 11 закона трябва да бъдат променени, за да могат да се обжалват пред съда наложени глоби“, каза омбудсманът в интервю за БНР.

След негов сигнал Конституционният съд върна възможността шофьорите да обжалват актове и електронни фишове на КАТ за глоба до 50 лева.

„Може ли един човек да бъде обвинен административно, без да може да се защити? Това е въпросът. Размерът на глобата не е по-високо право от човешките права. За да има правна хармония в обществото, би трябвало десетки други закони да бъдат променени“, категоричен е Пенчев.

Той обясни, че в Народното събрание вече има внесени 3 законопроекта от депутата Христо Бисеров: по закона за лова, закона за горите и закона за устройство на територията.

„Точно тези текстове, в които се предвиждат необжалваеми наказания. Ако Народното събрание не промени законите в тази им част, аз ще трябва да сезирам Конституционния съд закон по закон“, каза омбудсманът.

„Имаше цели политики на отделни административни органи, които налагаха нарочно само необжалваеми глоби, за да могат да санкционират и събират пари“, добави той.

Константин Пенчев също така изрази увереност, че ограничителният таван на сумата до 180 000 лв. за лечение на деца в чужбина ще падне, както обеща в телевизионно интервю премиерът Бойко Борисов.

#Константин Пенчев #Пенчев #омбудсман #глоби #закони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници