Христосков нарече нарушенията на безопасността в завода "фрапиращи"

Христосков нарече нарушенията на безопасността в завода "фрапиращи"
Христосков е категоричен, че заводът трябва да се затвори завинаги. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Служебният социален министър Йордан Христосков съобщи в ефира на бТВ в четвъртък, че при проверка на Главната инспекция по труда два месеца преди трагедията, са констатирани сериозни нарушения на безопасността на работата във взривената фабрика „Миджур” в Горни Лом.

„Инспекторите по труда са участвали в последната проверка на Службата „Контрол на общоопасните средства” (КОС) към МВР, като Инспекцията по труда е извършила и самостоятелна проверка на 6 август. Тогава са установени 13 нарушения – старо работно оборудване в процеса на утилизация, липса на втори изход от цеха, има липса на инструкция за безопасност”, изброи Христосков и нарече нарушенията фрапиращи.

По думите му, на единствения изход от цеха са се съхранявали остатъци от утилизацията, които не са били опасни, но са затруднявали излизането от мястото.

„Не може да се твърди категорично, че някое от тези нарушения е причина за инцидента, но съвместната проверка с КОС показва, че със сигурност те са спомогнали за трагедията”, посочи Христосков.

Той е категоричен, че този завод трябва да бъде затворен окончателно и никога повече не трябва да работи. Той допълни, че неговото министерство ще се погрижи да намери временна заетост на хората в района.

#Йордан Христосков #Горни Лом #завод #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »