Честата консумация на месо увеличава риска от ранна смърт

Честата консумация на месо увеличава риска от ранна смърт
A A+ A++ A

Честата консумация на месо, дори и в малки количества, значително увеличава риска от ранна смърт. Заключението е на американски учени от Института по хранене в Харвардския университет в проучване, направено въз основа на наблюдение на 110 хиляди доброволци в продължение на 20 години, предаде агенция КРОСС. Резултати от проучването са публикувани във вестник „Лос Анджелис Таймс“, цитирани от ИТАР-ТАСС. В доклада се посочва, че говеждото, агнешкото и свинското месо са безполезни за човека. Дори и три малки порции месо седмично увеличават до 13% риска от сериозни заболявания, включително рак, инсулт и съдова болест.

Ако т.нар. червени меса, както и преработените месни продукти – колбаси, бекон, се консумират ежедневно, то рискът е най-малко 20%, посочват още учените.

Те препоръчват в замяна на месото да се ядат ядки, зърнени храни, бобови растения, нискомаслени млечни продукти или птиче месо, както и риба. Изследователите смятат, че опасността от яденето на месо е в излишното желязо, наситените мазнини, както и онези вещества, които се използват при обработката на земеделските продукти.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"