Бизнесменът В.Б.: Язък, не ми искат острова

Бизнесменът В.Б.: Язък, не ми искат острова
Снимка: БНТ
A A+ A++ A

Бизнесменът Владимир Баланов е разочарован от слабите шансове институциите да приемат сериозно предложението му да подари на държавата собствен остров в Тихия океан.

Отказът на Външно министерство е аргументиран с това, че островът не е с постоянно местоположение, защото се движи. Очаква се и президентът да излезе с подобно извинение.

Жалко, България пропуска шанса да увеличи територията си с една четвърт и да се сдобие с изключителна икономическа зона от над 200 мили в Тихия океан, отчита Балабанов.

Владимир Баланов по образование е икономист и юрист. От 1989 г. се занимава с бизнес. За острова разбрал от интернет, воден от любопитство. Така през май миналата година научил, че през юни 2012 г. след изригване на подводен вулкан край Нова Зеландия се е образувал плаващ остров от пемза.

Любопитното обстоятелство около подобни образувания, е статута им на ничия собственост до момента, в който някой достигне до тях с морски съд и предяви претенции за собственост. Сходна процедура се прилага спрямо изоставени в морето плавателни съдове.

Островът е с дължина 480 км, ширина 57 км и обща площ 27 хил. кв. км. След като преминал през нужните стъпки на процедурата Владимир Баланов получил тапия за собственост чрез регистрираната си в Панама компания “Ван Мепел Инк”.

Възможностите за използване на продобитата собственост не са много, но си струват усилията. Например островът да служи като източник на полезни изкопаеми и инертен материал.

Новината за инициативата на бизнесмена веднага разбуни интернет пространството и вече има публикувани обстойни коментари как всичко било въздух под налягане. Изявяват се и специалисти по морско право, които вече изчислиха колко би струвало на държавата да приеме предложението на Баланов.

Оказва се, че единственият начин островът да се присъедини де юре към България е регистрацията му като "плаващо съоръжение под български флаг". Това обаче не е без пари. Таксите се основават на понятието "водоизместимост", сочат познавачи.

При площ 27 хил. кв.км и потопена част със средно газене около 3 м островът на Баланов калкулира водоизместване около 81 млрд. тона. "Дори при такса от 1 цент за тон (а таксите са доста по-високи!), ако България направи глупостта да приеме "дара" на бизнесмена, то тя ще трябва да плати на международните морски организации не по-малко от 800 милиона долара", палят се анонимни специалисти.

За собственика пък били задължителни някои мерки за обезопасяване на съоръжението от рода на радиофарове, опознавателни светлини и други.

#Тихия океан #остров #бизнесмен #Владимир Баланов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"