Размириците в Хонконг оставиха над 50 пострадали

Размириците в Хонконг оставиха над 50 пострадали
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Над 56 души са ранени в Хонконг от началото на сблъсъците между полиция и демонстранти, започнали миналата седмица, предаде телевизия CNN. През уикенда полицията използва сълзотворен газ и палки за разпръсването на демонстрантите.

По данни на местната полиция, други 89 демонстранти са били арестувани по обвинения в хулиганство на обществени места и блокиране на правителствени сгради и улици.

Междувременно, в нощта срещу вторник се състоя нощно бдение със свещи по улиците на световния финансов център. Нямаше сблъсъци с полицията. Демонстрантите разшириха блокадата на улиците и издигнаха нови барикади. Училищата в някои райони остават затворени от съображения за сигурност. Анулирани са десетки автобусни линии, а спирки на метрото временно премахнати.

Исканията на гражданите са китайският административен район да получи повече политически права от Пекин. Те искат промяна на начина, по който се избира ръководителят на хонконгската администрация. Активистите настояват исканията им да бъдат удовлетворени до сряда, в противен случай ще преминат към по-радикални действия.

В сряда е и национален празник на Китай. 

Хонконг е в разгара на най-тежките политически протести от връщането му под юрисдикцията на Китай през 1997 година.

#Хонконг #протести #Китай #Пекин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »