Китайци превръщат зеленчуци в музикални инструменти
Двама братя от Пекин създават музикални инструменти от моркови, картофи и други зеленчуци.
Идеята да се изпълнява музика със зеленчуци хрумнала на 43-годишния Нан Вейдон и на 41-годишния Нан Вейпин едва преди две години, но оттогава се е превърнала за тях в страст и кариера, предаде БГНЕС.
Още като деца братята се научили да свирят на традиционни музикални инструменти от баща си, който бил учител по музика.
Сега двамата живеят и работят в малък апартамент в Пекин, като правят дупки в моркови, тиквички, корени от лотос и китайски сладък картоф, за да превърнат зеленчуците в инструменти, които усъвършенстват, използвайки стар електронен акордьор.
Според братята различните зеленчуци имат различен диапазон и поради това са подходящи за различни мелодии – сладкият картоф наподобява звука на окарина, бамбуковата клонка се превръща във флейта.
Контролирането на височината на тоновете обаче е изключително трудно, защото промените в температурата на въздуха, влажността и други фактори могат да променят формата на дупките и тоновете да зазвучат фалшиво.
Братята Нан, чийто репертоар варира от традиционна китайска музика за флейта до модерен поп и западни фолклорни песни, участвали в шоу за таланти в Китай, а хонорарът им за едно изпълнение варира между 30 000 и 50 000 юана (3000–5000 паунда).
Още по темата:
- » Сътрудник на евродепутат е заподозрян в шпионаж в полза на Китай
- » Ето разликата в цените на храните в България, Румъния, Гърция и Германия
- » 5 гениални начина да добавите зеленчуци към детската храна