Мадрид заведе дело срещу каталонския референдум

Мадрид заведе дело срещу каталонския референдум
Референдумът в Каталония ще се разглежда в съда. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Референдумът на Каталония продължава да тревожи испанското правителство, което заведе дело в Конституционния съд. Правителството официално е завело иск пред Конституционния съд в Испания, за да възпрепятства действията на каталунските лидери да проведат референдум на 9 ноември, съобщи премиерът Мариано Рахой. Той нарече референдума "демагогски" и "антидемократичен".

„Нищо и никой, нито някоя институция може да наруши този принцип на единния неделим суверенитет, върху който се основава нашият общ живот”, каза премиерът на Испания. Той изрази дълбоко съжаление, че президентът на североизточната област Артур Мас е насрочил референдума.

„Съжалявам за това, защото то противоречи на закона, надхвърля демократичните рамки, разделя каталунците, отдалечава ги от Европа и от останалата част на Испания и вреди сериозно на нейното благоденствие", заяви премиерът. „Да не говорим за притеснението, на което е осъдена част от каталунските граждани, карайки ги да участват в инициатива, която няма да може да се осъществи заради своята незаконност”.

Централното правителство заяви, че ще използва всички законни средства, за да попречи на референдума за независимостта.

#референдум #Каталония #Испания #Артур Мас #Мариано Рахой

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »