Светла Тодорова: 10% скок на тока е лимит, няма да го преминем

Светла Тодорова: 10% скок на тока е лимит, няма да го преминем
A A+ A++ A

Предложеното поскъпване на електроенергията с около 10 процента е лимит, който може да бъде социално понесен. Той няма да бъде преминат, въпреки че на дефицитите в енергетиката би съответствало много по-голямо увеличение. Това обясни пред бТВ новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова.

За да се преодолее изоставането в сектора, има нужда от по-голямо увеличение на цената на тока, до 50%, но обществото няма да приеме по-висока цена и едва ли някой ще предложи нещо друго, дават си сметка в регулатора.

Увеличението на цената на тока може бъде 50%, но ако това се случи, ще означава, че държавата е абдикирала, каза Тодорова. Всички институции трябва да се включат за разрешаването на натрупаните проблеми в енергетиката, за да не се прехвърля цялата тежест върху домакинствата и другите дребни потребители на електроенергия, смята тя.

Не може всички дефицити да се покриват само с цената на тока, отбеляза шефката на ДКЕВР. Според нея субективното задържане на цената в посредните две години е задълбочило кризата. Необяснимо е, посочи тя, последното решение на регулатора за поевтиняване на тока при доказан дефицит 1,5 млрд лв.

За увеличението от 1 октомври само от ЕВН са поискали по-висок процент, 18%. Другите ЕРП-та изчакват.

Запитана за яйцата, с които беше земеряна, Тоторова каза, че "не е приятно". Темата е чувствителна, но начинът на разговор трябва да е различен, призовазаяви Тодорова.

#ток #електроенергия #поскъпване #Светла Тодорова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"