Бизнесмен иска да дари на България остров в Тихия океан

Бизнесмен иска да дари на България остров в Тихия океан
Така изглежда острова на българския бизнесмен Снимка: "24 часа"
A A+ A++ A

Български бизнесмен предлага да дари на държавата остров в Тихия океан. Той е написал предложение за дарение до президента Росен Плевнелиев.

България може да разшири територията си с още 27 хил. кв. км, като обяви за свой остров в Тихия океан, който се намира на около 1000 км северно от Нова Зеландия и на 16 000 км от България. В момента той е собственост на компанията на българския бизнесмен В. Б., който го предлага на държавата официално. Площта на острова е колкото на Белгия (30 хил. кв. км), или една четвърт от тази на България, съобщава "24 часа". 

Българинът, който иска да направи дарение, решил да остане анонимен от страх, че може да му бъде оказван натиск от престъпни групировки, но името му, както и това на компанията се пазят в редакцията на вестник “24 часа”.

Островът е природен феномен, тъй като е плаващ из океана, образуван от вулканично изригване, дължината му е 480 км, а ширината 57 км. Собственост е на регистрираната в Панама компания на В. Б. “Ван Мепел Инк”

Бизнесменът внесъл предложението си на 1 юли, когато на власт бе правителството на Пламен Орешарски. Отговор все още няма, но дни след като пратил предложението, се появил брокер на имоти с пълната преписка от Министерски съвет. Той искал да посредничи за продажбата на острова. След това се е появил и международен инвеститор с идеята В. Б. да обяви острова за независима държава.

Бизнесменът обаче държи да го обяви за българска територия. Дори предлага 10% от острова да стане държавна собственост.

 

#България #остров #Тихия океан #бизнесмен #Росен Плевнелиев #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"