Северна Корея предложи обединение с Юга

Северна Корея предложи обединение с Юга
Външният министър на Северна Корея И Су-йон предложи обединение с Юга. Снимка: ЕРА/БГНЕС
A A+ A++ A

И Су-йон стана първият севернокорейски външен министър, произнесъл реч на общополитическата дискусия на Общото събрание на ООН след 15-годишна пауза.

След изказването си И Су-йон се срещна с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който е бивш външен министър на Южна Корея.

Генералният секретар изтъкна, колко важно е да се подобрят отношенията между двете Кореи като необходима крачка към постигането на траен мир.

В речта си пред Общото събрание И Су-йон предложи обединяване на двете Кореи под формата на конфедерация, което предполага съжителството на два държавни строя в една страна.

„КНДР смята, че възстановяването на единството трябва да се постигне не чрез конфронтация на различни политически системи, а по формулата на конфедерация, която дава възможност за съвместно съществуване на две системи в една страна. „Обединяването на отечеството е висша цел на цялата корейска нация“.

По въпроса за състоянието на правата на човека севернокорейският министър отбеляза, че Пхенян иска да сътрудничи на ООН и други международни организации, но не иска въпросът да бъде политизиран от САЩ.

И Су-йон отбеляза, че ядреният въпрос може да бъде решен, само ако бъде премахната заплахата за суверенитета и правото на съществуване на страната му, което изисква САЩ да прекратят враждебната си политика.

#Корея #САЩ #Пхенян #Конфедерация #нация #Бан Ки-мун

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"