Караджич изправен пред доживотен затвор

Караджич изправен пред доживотен затвор
Лидерът на босненските сърби Радован Караджич (вдясно) и генерал Ратко Младич във времето преди да бъдат обявени за военнопрестъпници
A A+ A++ A

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич е изправен пред вероятността да получи доживотна присъда от Международния трибунал в Хага.

Обвинението срещу Караджич е за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на войната в Босна в годините от 1992 до 1995. На негова отговорност международните оввинители приписват избиването на близо 8 хил. босненски мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница през юли 1995 г. – най-ужасното клане в Европа след Втората световна война, отбелязват агенциите.

„Доживотният затвор е единствената уместна присъда“, е казал прокурорът на трибунала в Хага в края на седмицата. Очаква се в понеделник да започнат заключителните пледоарии на обвинението и защитата.

„Под неговото командване и контрол подчинените на Караджич и техните сътрудници прогониха, убиха, измъчваха и малтретираха по един или друг начин стотици хиляди мюсюлмани и хървати“, пише в публикуваното съобщение по делото.

Според прокурорите Караджич, покойният президент на Югославия Слободан Милошевич и генерал Ратко Младич са работели заедно за „прочистването“ на босненските мюсюлмани и хървати от босненските сръбски територии след разпадането на Югославия през 1991 г.

#Радован Караджич #Хага

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници