Горите в България се увеличават, твърди агенцията по горите

Горите в България се увеличават, твърди агенцията по горите
Снимка: gradvelin.com
A A+ A++ A

Изпълнителната агенция по горите обяви, че горите в България се увеличават по площ постоянно заради естествените възобновителни процеси в горските екосистеми и активната лесовъдска дейност. От агенцията опровергават публикуваните в последните дни данни на неправителствени екологични организации за състоянието на горите в България, включително и на старите гори.

Анализ на статистически данни за периода 2006 - 2013 г., представен от „WWF България“ в сряда, показва, че до една четвърт от общия добив на дървесина (6,9 млн. куб. м към 2012 г.) достига годишният обем на незаконната сеч в страната през последните шест години. Става дума за 2.4 млн. куб.м незаконно добита дървесина. Незаконният дърводобив се осъществява при регламентирани сечи чрез редица схеми, които позволяват скриване на реалните обеми на отсечената и транспортирана дървесина. Така сивият сектор в горското стопанство генерира приходи от над 100 млн. лв. годишно.

От Изпълнителната агенция по горите твърдят, че няма подобна тенденция.

„През 1970 г. площта на семенните гори над 140-годишна възраст е била 34 608 ха. За периода от 1970 до 2010 г. зрелите гори с възраст над 140 г. за семенни гори не само че не са намалели, но и бележат значително увеличение“, твърдят от Агенцията.

В изнесените данни се казва също, че през периода от 1989 г. до 2013 г. площта на горите се е увеличила с 473 972 ха, като само за последната година увеличението е с 15 788 ха.

„Не може да става въпрос за обезлесяване, а напротив – горите в България се увеличават по площ постоянно, дължащо се на естествените възобновителни процеси в горските екосистеми и на активната лесовъдска дейност“, коментират експертите от Министерството на земеделието.

#Изпълнителна агенция по горите #гори #сеч #"WWF България"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници