Предупреждават за преливане на реките

Предупреждават за преливане на реките
МОСВ предупреждава за преливане на реките. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на околната среда и водите предупреди, че се очаква да започне ново повишение на нивата на реките заради очакваните значителни валежи в петък.

Жълт код е обявен за петък в осем области на Южна, Централна и Източна България заради интензивни валежи - Габрово, Бургас, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Смолян, Пазарджик. Там се очакват значителни валежи със сумарни количества около 20-35 л/кв. м.

На 27 септември валежите в областта ще продължат. „Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск“, съветват от министерството. В резултат на действието на нарушители на естествения режим на реките, на места са възможни локални, краткотрайни разливи, продължава съобщението.

От петък в резултат на прогнозираните количества валежи, се очаква да започне повишение на нивата на реките в Дунавски басейн (р. Искър, р. Осъм, р. Янтра), Източнобеломорски басейн (р. Марица), Западнобеломорски басейн (р. Струма).

Вечерта в петък и в събота по-съществени повишения на водните нива ще настъпят при най-южните Черноморски реки. Повишения на нивата се очакват и по долното течение на реките Тунджа, Бяла, Крумовица и Родопските притоци на Арда.

 

#МОСВ #реки #наводнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »