САЩ се целят в петролните полета на Сирия

САЩ се целят в петролните полета на Сирия
Въздушните удари на САЩ по Сирия продължават. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Водената от САЩ коалиция срещу радикалните ислямисти нанесе нови въздушни удари по петролните съоръжения на Източна Сирия. Въздушна бомбардировка удари петролното поле Ал Танак в източната провинция Дейр аз Зор, отбелязаха от базирания във Великобритания сирийски център за наблюдение на човешките права.

От групата добавиха, че при ракетни атаки на водените от САЩ сили са били поразени цели в района на Ал Курия в същата провинция.

Има жертви, добави групата, но не разкри подробности. Досега при въздушната операция са убити повече от 140 джихадисти и 13 цивилни, по данни на сирийския център, но Вашингтон все още не е признал да има цивилни жертви.

Дейр аз Зор граничи с Ирак и почти цялата област се контролира от „Ислямска държава“. Преди да започне конфликтът в Сирия през 2011 година, провинцията бе голям производител на петрол.

Припомняме, че атаките в сряда и четвъртък са били насочени и към импровизирани петролни рафинерии под контрола на групировката „Ислямска държава“ (ИД) в Деир Еззор и Хасака. Нелегалната продажба на черния пазар на петрол от Ирак и Сирия се смята, че е източник на голяма част от финансирането на ИД. Според експерти групировката може би печели между 1 и 3 милиона долара на ден само от продажба на петрол.

 

#Ирак #ислямска държава #Сирия #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"