Цветанов иска анкетна комисия да разследва Станишев

Цветанов иска анкетна комисия да разследва Станишев
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов поиска парламентарна анкетна комисия, която да разследва скандал с австрийски лобист, в който е замесен бившият премиер Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов поиска парламентарна анкетна комисия, която да разследва скандал с австрийски лобист, в който е замесен бившият премиер Сергей Станишев.

„Да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да разследва скандала с австрийския лобист Петер Хохегер“, призова Цветан Цветанов по време на пресконференция във Велико Търново, предаде bTV.

Преди четири години Петер Хохегер бе избран от „Тройната коалиция“ да „чисти имиджа на България“ пред Европейския съюз заради корупцията и организираната престъпност.

В продължение на една година агенцията му трябваше да лобира пред международните медии и институции в полза на България.

В скандала с Хохегер са намесени имената на бившия премиер Сергей Станишев и майката на детето му - Моника Янова. В Австрия срещу Хохегер се води мащабно разследване, а той е наричан „кралят на корупцията“.

Според „Ди пресе“ Хохегер е заделил 100 хиляди евро от „българските пари“, които отишли в джоба на бившия австрийски вътрешен министър Ернст Щрасер.

Австрийският вестник е проследил и друга нишка в скандала - у нас по проекта за новия образ на България работила и фирмата на Моника Йосифова.

„Там е замесен бившият премиер на страната, а преведените суми са, за да може да се лъска имиджът на страната ни за брилянтното управление, което сме получили от Сергей Станишев. Част от тези машинации и схеми са минавали през неговата любовница, която впоследствие му става много приближена“, добави Цветанов.

Министърът каза още, че в Брюксел е бил информиран за доклад на анкетна комисия в австрийския парламент, в който името на бившия български премиер Сергей Станишев било цитирано в крайно неприятна светлина.

Вътрешният министър посочи, че според доклада през периода 2007-2008 г. тогавашното българското правителство изплатило на фирма на австрийския лобист 1.5 млн. евро, част от които се върнали в PR агенцията на Моника Янова. Тя вече отрече тази информация и заяви, че не е работила с Хохегер, тъй като нямала капацитет.

„Парите са били предназначени за правителствен проект за провеждането на кампания за утвърждаването на положителния образ на България в ЕС и за нас е важно да научим как и по какъв начин са били усвоени тези средства и какъв е приносът на държавата в този проект“, обясни Цветанов.

Станишев коментира в интервю за столичен ежедневник, че всички обществени поръчки на Министерския съвет са били проверени от сметната палата след смяната на властта и с това този въпрос е приключен.

Бившият премиер обяви повдигането на темата от страна на ГЕРБ за „нескопосан опит, целящ да отклони вниманието“.

#Петер Хохегер #австрийски лобист #скандал #Моника Йосифова #Станишев #Сергей Станишев #министър на вътрешните работи на България #Цветанов #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"