Порошенко изрази надежда мирният план да проработи

Порошенко изрази надежда мирният план да проработи
"Нямам никакво съмнение, че мирният ми план ще проработи" заяви укроинският президент Петро Порошенко. Снимка: theglobalpanorama, flickr.com
A A+ A++ A

"Нямам никакво съмнение, че мирният ми план ще проработи. Нямам никакви съмнения, че най-голямата, най-опасната част от войната вече е зад нас, благодарение на героизма на украинските войници", заяви Петро Порошенко. Той изрази увереност, че мирното му споразумение с проруските бунтовници означава, че "най-опасната" част от петмесечния конфликт е свършила.

Бунтът на сепаратистите отне живота на над 3200 души и прогони 650 000 от дома им. Най-тежката криза в бившата съветска страна след независимостта й през 1991 г. наруши и отношенията между Изтока и Запада и предизвика страхове в Източна Европа от руските териториални амбиции.

Украинският парламент подкрепи плана на Порошенко за контролираните от бунтовниците рускоговорещи области в Източна Украйна за провеждане на местни избори на 7 декември, които ще помогнат за възстановяването на закона и реда. Сепаратистите отхвърлиха предложението и обявиха планове за създаване на собствени парламенти на самоорганизирани избори на 2 ноември.

Порошенко изрази надежда, че нито Русия, нито останалата част от международната общност ще признае законността на изборите в сепаратистките области. Той обеща да запази териториалната цялост на Украйна и да гарантира, че "желязна завеса" няма да спре усилията на Киев за присъединяване към ЕС и НАТО.
Според президента, приоритет и национален интерес на Украйна е по-нататъшното развитие на стратегическо партньорство между Украйна, САЩ, ЕС и НАТО.

#Петро Порошенко #Порошенко #Източна Европа #Украйна #САЩ #ЕС #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници