Днес избират съдия № 1

Днес избират съдия № 1
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет днес трябва да избере нов председател на Върховния касационен съд. Ключовият пост от седмица е обект на спекулации заради влиянието, което личността, която го заеме, ще окаже за бъдещето на съдебната система у нас.

Мобилизирани са две лобита, а наблюдателите определиха датата 25 септември за "Денят Х.

Очаква се дори борбата между двете кандидатури – на заместник-председателите на ВКС Павлина Панова и на Таня Райковска, ръководител на Търговската колегия на ВКС – да промени конституционното устройство в областта на правораздаването, отбелязват наблюдатели. Медиите следят с повишено внимание днешният избор, който ще се предава директно от националната телевизия, а в коментарите неизменно присъства въпрос кое от двете лобита, стремящи се да контролират съдебната власт, ще отбележи точка днес.

С насрочването на избора десет дни преди предсрочните парламентарни избори членовете на ВСС искаха да покажат, че не се влияят от политическата конюнктура, за което многократно са били обвинявани.

Ако обаче нито една от двете кандидатури не събере нужните 17 от 24 гласа, поредната процедура неизменно ще премине при вече ясен състав на парламента и вероятно формирано управляващо мнозинство.

За първи път две жени се борят за поста председател на ВКС.

Павлина Панова е завършила право в СУ „Св. Климент Охридски” през 1992 г. Започва работа като прокурор в Софийската районна прокуратура. През 1994 г. е назначена в Софийския районен съд, а от април 1998 г. става съдия в Софийския градски съд. От 2001 г. до 2007 г. работи в Софийския апелативен съд, като от април 2007 г. става съдия във Върховния касационен съд. От началото на 2009 г. е съдия ad hoc в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Таня Райковска е завършила право в СУ „Св. Климент Охридски” през 1978 г. Била е младши съдия в окръжния съд, гр. Велико Търново. От началото на 1987 г. е съдия в Софийския районен съд. През 1993 г. е избрана за съдия в Софийския градски съд, където от 1997 г. е ръководител на фирмено отделение. На 9 май 2001 г. ВСС я назначава за съдия във Върховния касационен съд, а от началото на 2005 г. е председател на І-во търговско отделение. На 10 май 2012 г. е назначена от ВСС за зам.-председател на ВКС и ръководител на търговска колегия.

#Висшият съдебен съвет #избор #Върховен касационен съд #председател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници