Екоактивисти скочиха срещу добива на шистов газ в Добруджа

Екоактивисти скочиха срещу добива на шистов газ в Добруджа
Протести срещу добива на шистов газ имаше в София и Пловдив. Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Десетки екоактивисти се събраха в центъра на София на протест срещу проучванията и добива на шистов и въглищен газ в района на Добруджа. Сред основните искания на събралите се бяха въвеждане на реални законодателни, административни и технологични мерки за прилагане на приетата през 2012 г. безсрочна забрана за използване на технологията "хидравлично добиване" на територията на страната.

Активистите заявиха още, че добивът на въглищен и шестов газ неминуемо са обвързани с фракинг, което е в разрез с действащия мораториум, както и че държавата е първата нарушителка на собствените си закони.

Недоволството на екозащитниците започна още преди няколко седмици с информацията, че екоминистерството и икономическото ведомство са дали разрешение за проект на американска компания за търсене и проучване на природен газ в района на Вранино. Впоследствие двете институции потвърдиха, че става дума единствено за проучване на наличие на нефт и природен газ, а не за добив.

Днешният протест стигна и до двете министерства, където събралите се изразиха своето недоволство. Засилено беше полицейското присъствие в центъра на София, а шествието премина спокойно, под звуците на патриотични и народни песни.

Протести имаше и в Пловдив и Варна. Те бяха под наслов - "Срещу проучванията и добива на шистов, въглищен и тайт газ в България" с искане за реални законодателни, административни и технологични мерки за прилагане на приетата през 2012 г. безсрочна забрана за използване на технологията хидравлично разбиване на територията и акваторията на страната.

С протестите се цели да бъдат информирани всички българи, че добивът на въглищния газ, тайт газ, шистов газ, газови хидранти в Черно море и подземната въглищна газификация са неотменно обвързани с фракинг. Това означава, че разрешенията за проучване и добив на тези изкопаеми горива са в директен разрез с действащия в момента мораториум.

#шистов газ #София #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници