Обама призова света: Да унищожим терористите!

Обама призова света: Да унищожим терористите!
Обама призова света в борбата срещу тероризма. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама призова света да се включи в борбата срещу джихадистите от "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия, като заяви решителността си да не отстъпва пред "заплахите".

"Единственият език, който тези убийци разбират, е този на силата", заяви Обама в речта си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. "Днес призовавам света да се присъедини" в борбата срещу ултрарадикалните джихадисти, продължи американският президент два дни след първите удари срещу позиции на ИД в Сирия.

"САЩ ще работят с широка коалиция за разрушаването на тази мрежа на смъртта", каза още Обама. "Няма да действаме сами", подчерта той, като потвърди, че няма намерение "да изпраща американски войски да окупират чужди територии".

"Няма да отстъпим пред заплахите и ще покажем, че бъдещето принадлежи на тези, които градят, а не на тези, които рушат", заяви Обама от трибуната на ООН. Той потвърди желанието да си разруши ИД, която в края на юни обяви "халифат" в контролираните от нея области в Ирак и Сирия.

САЩ извършиха общо 198 въздушни удари в Ирак от 8 август и подкрепени от съюзниците си нанесоха още 20 удара в Сирия от понеделник насам. Американският президент призова за борба и срещу окупираното от екстремистите пространство "в интернет и социалните мрежи". "Тяхната пропаганда накара млади хора да заминат в чужбина, за да водят войните им, превърна студенти в човешки бомби. Трябва да предложим алтернативна визия", заяви Обама.

Обама призова ООН да се присъедини към борбата срещу "рака на прибягващия до насилие екстремизъм". "Ислямска държава" трябва да бъде унищожена, подчерта той и прикани онези, които са се присъединили към джихадистката групировка, превзела части от Сирия и Ирак, да "напуснат бойното поле, докато могат". Обама обвини Русия, че е извършила агресия в Европа.

Ако Руската федерация поеме по пътя на мира и дипломацията в Украйна, тогава Съединените щати ще отменят санкциите си срещу нея, даде да се разбере същевременно той.

Обама призова и всички страни в Азиатско-тихоокеанския регион да спазват правилата и да решават споровете помежду си по мирен път, като отправи намек към Китай. 

Той прикани Иран да не пропуска открилата се възможност за постигане на споразумение за ядрената му програма.

Светът може да успее в борбата срещу промените в климата, само ако всички велики сили се присъединят към нея, подчерта Обама.

#Барак Обама #САЩ #ислямска държава #Китай #Русия #Украйна #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »