Наплив от сирийски бежански залива Турция

Наплив от сирийски бежански залива Турция
Бежанска вълна залива Турция. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Бежанска вълна залива Турция. Напливът от сирийци, които търсят убежище в южната ни съседка, не стихва. И през последното денонощие хиляди прекосиха граничната бразда, прогонени от офанзивата на групировката "Ислямска държава" (ИД) и последвалата военна операция срещу джихадистите.

Само за пет дни 130 хиляди сирийци са избягали в Турция, най-вече жени и деца. Властите в Анкара се опасяват, че ситуацията ще продължи да се влошава. От Сирийската обсерватория за човешки права заявиха, че и през изминалата нощ е имало серия от въздушни удари срещу територии под контрола на "Ислямска държава".

Според представители на хуманитарната организация бомбардировачите влезли в сирийското въздушно пространство откъм Турция, но по-късно тази информация беше опровергана от турските власти, които обявиха, че нито тяхното въздушно пространство, нито военновъздушната база в Инджирлик, са били използвани при ударите на водената от Съединените щати коалиция.

ООН предупреждава, че заради бежанците Турция е на ръба на хуманитарна катастрофа. В момента там се намират над 850 000 регистрирани сирийски бежанци от началото на конфликта преди повече от три години.

Друга причина за притеснение е, че много хора са изчезнали безследно и се подозира, че са отвлечени.

#Турция #бежанци #Сирия #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници