Русия и Западът се разминаха и за „Ислямска държава“

Русия и Западът се разминаха и за „Ислямска държава“
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Русия и Западът са изправени пред ново противопоставяне. Към разногласията за Украйна и газа се прибави и позицията спрямо терористичната организация „Ислямска държава“. Руският президент Владимир Путин предупреди САЩ и коалиционните им партньори в борбата срещу джихадистите в Сирия, че "тези действия могат да бъдат предприети само в рамките на международното право и със съгласието на Башар Асад".

Москва не може да повлияе на военните операции на коалицията, ръководена от САЩ, но и не желае да ги подкрепи. Освен това съзнава, че САЩ не сами, защото страна взеха редица европейски страни с пряк ангажимент да въоръжат кюрдите и да осигурят хуманитарна помощ за над един милион изселени. Отново има голям световен проблем и Русия е от другата страна.

Руското външно министерство излезе с позиция след телефонен разговор между Путин и генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, че САЩ могат да бомбардират сирийска територия само с разрешението на правителството в Дамаск. Ако това е бил единственият аргумент срещу операцията, то те отпадат, защото сирийското правителство отговори, че е било уведомено от Вашингтон за въздушните удари в провинция Ракка.

Русия подозира, че политиката на САЩ към Сирия е с различна от обявената цел, защото от една страна е насочена срещу екстремистите, а от друга, се опитва да подкопае устоите на правителството на сирийския президент Башар Асад, когото Москва подкрепя.

Засега САЩ не са призовали Русия към категорична позиция. Барак Обама бе категоричен, че е горд, че САЩ се борят срещу „Ислямска държава“ и то подкрепени от пет арабски държави. Според него, провежданата операция е в интерес на сигурността не само на САЩ и на Близкия изток, но и на целия свят. Изявлението му има основание особено след като интернет се появи аудиозапис, в който екстремистите заплашват с кървави атентати. Един от джихадистите заявява: "Сложете експлозиви по пътищата им /на САЩ/. Нападайте техните бази. Нахълтайте в домовете им. Отрежете техните глави. Не им позволявайте да се почувстват сигурни. Изкарайте семействата от домовете им и след това взривете техните къщи".

Путин коментира, че има основания за притеснение и трябва да се действа срещу джихадистите, но западните сили не бива да отричат, че с действията си са помогнали за възхода на „Ислямска държава“. Руският президент не се притеснява от факта, че беше заплашен лично от "Ислямска държава" с видео, в което представители на екстремистите осъждат политиката на Русия в Северен Кавказ. Участниците във видеото обвиняват Путин в съучастие със Башар Асад, който използва руско оръжие във войната си срещу ислямистите. Според негови съветници, "Ислямска държава" не представлява пряка военна заплаха за страната, защото между териториите, контролирани от тях и Русия има няколко буфера – Турция и Южен Кавказ.

През есента на 2013 г. западните политици се възхитиха на дипломацията на Путин, който изведе Обама от задънената улица на конфликта със сирийския президент Башар Асад. Тогава руският президент успя да убеди Асад да унищожи запасите от химически оръжия. Това бе най-мирният и безболезен начин за решаване на конфликта. Оттогава обаче мина година и отношенията на Русия и САЩ са съвсем различни. Кризата в Украйна и анексирането на Крим отключиха нови противоречия. Те могат да бъдат изгласени, само ако Москва и Вашингтон се споразумеят за съдбата на Асад.

САЩ започнаха военни действия срещу „Ислямска държава“ в Ирак на 8 август. На 23 септември с подкрепата на Саудитска Арабия, Йордания, Бахрейн, Катар и Обединените арабски емирства от бойни кораби в международни води в Червено море и северната част на Персийския залив бяха изстреляни 47 крилати ракети "Томахок". Поразените цели включвали джихадисти, тренировъчни лагери, финансов център, оръжейни складове, автомобили и щаб-квартирата на джихадистите в град Ракка. В резултат на нападението са ликвидирани 120 души, а други 300 са били ранени.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"