Отлагат премахването на роуминга

Отлагат премахването на роуминга
Премахването на роуминга в ЕС се отлага. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Предвижданото отпадане на роуминга за клиенти на мобилни оператори от Европейския съюз може да се отложи заради нов проектозакон, съобщава изданието EurActiv. В проекта, изготвен от Италия във връзка с роуминга в ЕС, изобщо не се споменава предложената от Европейския парламент дата 15 декември 2015 г., когато трябваше да бъдат премахнати таксите.

Изданието посочва, че проектът най-вероятно ще бъде ревизиран. Обсъждането по него започва от четвъртък (25 септември) в Брюксел.

Предложението на Италия предвижда само постепенно редуциране на таксите за роуминг с цел постигане на "роуминг като у дома" ("roam like at home" – RLAH), тоест операторите да таксуват клиентите си по основните им тарифи, дори, когато са в чужбина.

Източници от телекомуникационния сектор признават, че отпадането на плащането на роуминг не подлежи на съмнение и е въпрос на време, но преждевременното премахване като финансов източник, би затруднило операторите да инвестират в по-бързи мрежи.

Роуминг таксите са многократно намалявани с Европейската комисия още от 2007 г. насам. През юли таксите за уеб браузинг бяха намалени наполовина, а цената на обажданията падна с една четвърт.

През април пък евродепутатите приеха проектозакон, според който тези такси ще изчезнат напълно до 2016 г., с което беше направена първата стъпка от законодателната процедура.

#роуминг #ЕС #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »