Хиляди студенти чакат за общежития в столицата

Хиляди студенти чакат за общежития в столицата
В СУ легловата база е стигнала за всички студенти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хиляди бъдещи висшисти чакат своето място в класацията на столичните общежития. Само за УНСС чакащите са 2400. Други вузове ще преотстъпят местата си, но на някои от студентите ще се наложи да си наемат квартири.

Общежитията на УНСС са 5000, а 7400 души са подалите молба за настаняване. От учебното заведение предполагат, че ще успеят да настанят още около 1400 души в места, прехвърлени от други университети.

Най-често свои места на други университети отпускат Техническият, Химико-технологичният и Лесотехническият. Те разполагат с леглова база, която обаче в последните години не пълнят и затова ги дават на другите учебни заведения.

В момента УНСС ремонтира няколко от блоковете си по програма „Енергийсна ефективност“. Въпреки че студентите се настаняват по трима в стаи, изпълнителният директор на поделение „Студентски столове и общежития“ на УНСС Иван Чавдаров е категоричен, че ако имат желание, младежите могат да учат пълноценно. И дори съветва първокурсниците да са най-настоятелни за общежитията, защото така се научават да работят в екип.

Добрата новина за бъдещите висшисти е, че и тази година не се очаква поскъпване на наема на общежитията. Иначе най-предпочитаните квартири са в квартали близко до Студентския град като „Дианабад“ и „Дървеница“. Там обаче наемите са доста високи.

В Софийския университет няма чакащи студенти за общежития. Тяхната леглова база е стигнала, за да бъдат удовлетворени молбите на всички.

#СУ #УНСС #студенти #Дианабад #Иван Чавдаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници