Дянков не се притеснявал от протести

Дянков не се притеснявал от протести
Симеон Дянков заяви, че евнтуални протестни действия не биха го притеснили. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По повод заплахите на зърнопроизводители и служители на реда, че ще протестират заради орязания бюджет, българският финансов министър Симеон Дянков заяви, че подобни действия не го притесняват.

„Демокрация е и мен протестите не ме притесняват“, каза Дянков пред Нова телевизия в петък.

„Защо, след като зърнопроизводителите получават толкова големи печалби, трябва и от нас  да получават пари?“, запита министърът на финансите.

„Цената на хляба през лятото не падна, тя зависи от тях. Като една благодарност не към мен или правителството, но към народа, те могат да кажат, че ще намалят цената на зърното, оттам на брашното, оттам на хляба“, каза още Дянков.

По повод заплахите на полицаите, че ще има масово пенсиониране, финансовият министър съобщи, че над половината от щата в МВР е обща администрация, тоест „те не са на пътя, те не спират коли, те не се борят с престъпници директно“.

„Така че тази част според мен няма смисъл да получават същите обезщетения, като излизат в пенсия, както всички останали“, заяви Симеон Дянков.

„За всички тях трябва да важи правилото, че техният стаж трябва да е по-дълъг, отколкото е сега. Нашето предложение е от 25 на 27 години, което е вече одобрено от Министерския съвет и ще се случи от 1 януари следващата година“, обясни министър Дянков.

Министърът бе категоричен, че в по-консервативния вариант на Бюджет 2012 увеличението на минималната работна заплата се запазва на 290 лв.

„Парите за здравеопазване, образование, наука и култура остават – всичко останало обаче е под въпрос“, поясни Дянков и обясни становището си с финансовите и икономическите вълнения в Гърция, Италия и Европа като цяло.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"