Отношенията между НАТО и Русия се променят

Отношенията между НАТО и Русия се променят
"Отношенията между НАТО, тази част на Европа и Русия се промениха драматично", твърди вицеадмирал Питър Хъдсън, командващ Съюзното военноморско командване на НАТО в Нортууд. Снимка: temadaily.bg
A A+ A++ A

“Както видяхме през последните шест- осем месеца, отношенията между НАТО, тази част на Европа и Русия се промениха драматично. Както беше казано и на срещата на върха в Уелс, важно е НАТО като съюз, който е единен, колективен, с много здраво ядро, да покаже, че подкрепя всички съюзници. За Черно море е важно Постоянните военноморски групи на НАТО да идват и да работят заедно с България, Румъния и Турция и да покажат, че това е част от нашата територия, зона на действие на НАТО, важна е свободата на мореплаване и ще работим тук”, заяви пред БНТ вицеадмирал Питър Хъдсън, командващ Съюзното военноморско командване на НАТО в Нортууд.

Според Хъдсън, сега предстои много работа в командната структура на НАТО, водена от двете големи съюзни командвания – в Неапол, за южния регион, включително тази зона и Брунсум - за северната и северозточната зона.

“През последните 10 и повече години НАТО беше силно ангажиран в Афганистан и това беше много сложна и изпълнена с предизвикателства операция. Събитията от последните шест – осем месеца ни напомниха, че сме алианс, създаден за колективна отбрана на всички съюзници и трябва да сме сигурни, че способностите ни са абсолютно първокласни”, подчерта вицеадмиралът.

Хъдсън подчерта, че няма никакво съмнение, че в интерес на всички е в дългосрочен план да има силни стратегически отношения между Русия и НАТО.
“По границите на НАТО възникват много неблагоприятни събития – в Украйна, Сирия, Ирак, Централна и Северна Африка”, отбеляза вицеадмирал Хъдсън, но по думите му, алиансът ще отговори на заплахите, за да не бъде изложена на риск сигурността на съюза.

#Русия #НАТО #Хъдсън #Европа #България #Румъния #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"