400 000 бежанци може да залеят Турция до дни

400 000 бежанци може да залеят Турция до дни
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният комисариат за бежанците на ООН алармира, че нова безпрецедентно голяма бежанска вълна от повече от 400 000 души може да залее югоизточната част на Турция заради настъплението на терористичната организация „Ислямска държава” в Северна Сирия.

В края на миналата седмица само за два дни 138 000 жители на сирийския крад Кобане избягаха в Сирия в търсене на убежище след нападенията на джихадистите, които през последните месеци установиха контрол над обширни територии от Ирак и Сирия с намерението да установят халифат.

Карол Бачелър от Върховния комисарият казва, че не са виждали 100 000 души да прекосяват турската граница само за два дни.

"Честно казано, не знаем кога ще спре вълната и какво ни готви бъдещето. Може да се стигне до стотици хиляди бягащи хора. Нуждаем се от елементарни средства за поддържане на живота им", коментира Бачелър.

ООН предупреждава, че заради бежанците Турция е на ръба на хуманитарна катастрофа. В момента там се намират над 850 000 регистрирани сирийски бежанци от началото на конфликта преди повече от три години.

Друга причина за притеснение е, че много хора са изчезнали безследно и се подозира, че са отвлечени.

#Турция #бежанци #ислямска държава #джихадисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »