Опозицията: Флоров лъже за самоубийството на Стойчо в Перник

Опозицията: Флоров лъже за самоубийството на Стойчо в Перник
Служителите на МВР, присъствали на самоубийството, са превишили правата си, смята лидерът на ДСБ Иван Костов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Директорът на ГДБОП Станимир Флоров е заблудил вътрешната комисия в парламента при проверката на самоубийството на Стойчо Стоев–Чочо, заподозрян в убийството на 18-годишната Мирослава от Перник, смятат депутатите от алтернативната парламентарна комисия по случая „Мирослава“.

Според тях Флоров е обяснил действията на служителите си с обстоятелството, че включилата се аларма е предизвикала суматоха, от която Чочо се е възползвал. Народните представители обаче установили „на място и от документи“, че всъщност алармата в жилището на Стойчо Стоев не е работила повече от година, предаде БТА.

След среща с премиера Бойко Борисов в понеделник депутатите от контракомисията по случая „Мирослава“ поискаха да бъде оповестено дали заподозреният за убийството Стойчо Стоев–Чочо, който се застреля в присъствието на служители, е бил сътрудник на службите.

Лидерът на ДСБ Иван Костов, който инициира създаването на контракомисията, съобщи, че с колегите му имат данни, че служителите на МВР, присъствали на смъртта Чочо, са превишили правата си, предаде БТА.

„Ако Стоев е бил съпричастен към службите на МВР, това ще повдигне нови въпроси и много неща ще бъдат разкрити“, допълни днес съпредседателят на „Синята коалиция“ след срещата с премиера Бойко Борисов.

Христо Бисеров от ДПС заяви след срещата в понеделник, че министър-председателят „почти е обещал“ да се намери и „с подпис на Цветан Цветанов“ да бъде оповестено дали свидетелят е сътрудничил на МВР.

„ГДБОП се държи като държава в държавата, изземва функциите на разследващите полицаи, не съгласува действията си с предварителното производство“, коментира Христо Бисеров и изтъкна, че в резултат няма годни доказателства какво престъпление е извършено.

Депутатите уточниха, че премиерът също е бил критичен към начина, по който са действали от ГДБОП, и признал, че има сериозни нарушения на закона. Министър-председателят обещал да не пречи служителите да бъдат наказани и дори да има съдебен процес срещу тях.

Антимафиотите, участвали в инцидента, вече бяха наказани, но само с порицание.

Депутатите се интересуват още защо Стоев е заведен в апартамента, дали заради това, че е казал нещо или пък нещо е било недоизказано. По думите на Бисеров разпитът му е негоден като доказателство, каквото било и мнението на прокуратурата.

Отговор чакал и въпросът дали целта всъщност е отвличане, последвано от убийството на Мирослава, или действията нямат нищо общо с отвличане.

Според Костов са нарушени и конвойните правила, а Стоев се самоубил с белезници пред антимафиотите.

От алтернативната комисия обаче са поискали Бойко Борисов да им съдейства и за среща с Цветан Цветанов, главния секретар на МВР Калин Георгиев и Станимир Флоров. Още в петък миналата седмица те изпратиха писмо до вътрешния министър за разговори, но до момента няма отговор.

Членове на комисията, освен Христо Бисеров и Иван Костов, са и Неджми Али от ДПС, Йордан Бакалов от „Синята коалиция“, Огнян Стоичков и Явор Нотев от „Атака“, Ангел Найденов и Михаил Миков от „Коалиция за България“, както и Георги Терзийски, независим народен представител.

#алтернативна комисия #Христо Бисеров #Иван Костов #Стойчо Стоев #Станимир Флоров #ГДБОП #самоубийство #отвличане #убийство #Перник #Чочо #Стойчо Стоев–Чочо #Мирослава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"