Йотингер към Русия: Не използвайте газа като оръжие за натиск

Йотингер към Русия: Не използвайте газа като оръжие за натиск
Йотингер не мисли, че газът трябва да е оръжие. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Eвропейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер призова Русия да не използва газа като оръжие за оказване на натиск върху Украйна. Той се обяви и против санкции срещу руския газов сектор. По думите му газът и енергетиката не трябва да бъдат политически инструменти, особено „в тези трудни времена, в разгара на кризата между Украйна и Русия и между Европа и Русия“.

От началото на месеца „Газпром“ съкращава транзита на руски газ през Словакия, за да спре реекспорта за Украйна. Износът за страната се поддържа на минималните, зададени в договорите, нива.

Йотингер отбеляза, че ЕС очаква компромис с Русия и се стреми да получи доставки на руски газ в достатъчно количество и на пазарна цена.

Във вторник стана ясно, че съвсем скоро ЕС може да направи преоценка на санкциите срещу Русия. В каква посока, зависи от събитията в Украйна, заяви пред журналисти говорителят на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Следващата седмица Съветът на ЕС ще има заседание, на което ще направи „задълбочена оценка на прилагането на прекратяването на огъня в Украйна и на мирния план“.

До края на месеца приложението на примирието ще бъде оценено. Ако бъдат установени положителни промени, наложените санкции може да бъдат променени.

#Гюнтер Йотингер #ЕС #Катрин Аштън #газ #Русия #Украйна #Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"