И олиото поскъпва

И олиото поскъпва
Цената на олиото зависи от пазарната цена на слънчогледа. Снимка: onlyfoods.net
A A+ A++ A

След ръста на цените на яйцата и хляба се очаква и поскъпване на олито, прогнозират от бранша, без обаче да се ангажират с точни изчисления колко ще се покачи цената на продукта в България.

„Няма как да цените на основните суровини, на горивата и на тока да не повлияят и върху формирането на цената на олиото“, коментира председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслодайни продукти в България Яни Янев пред Дарик.

Според Янев цената на слънчогледа на пазара в момента се движи между 760-800 лв. за тон. Цената у нас зависи от стойността на външните пазари, смята той.

„Селскостопанските производители, собствениците на стоката - тяхно право е да изчакват по-високи цени“, каза още Яни Янев.

Той не даде точни данни с колко ще се покачи цената на олиото, ако след 1 юли електроенергията поскъпне с около 10 процента, както прогнозираха от ДКЕВР, но е категоричен, че разходите за ток са фактор за производството и ще бъдат калкулирани в себестойността за заготовката.

От началото на месеца скочиха драстично цените на яйцата, а в края на миналата седмица хлебопроизводителите прогнозираха ръст в цената на хляба с най-малко 10% заради покачването на разходите за ток, горива и суровини.

#олио #Яни Янев #производители #ток #ДКЕВР #яйца #хляб #пшеница #слънчоглед

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »