Увеличението на пенсиите под въпрос, може да ги намалят

Увеличението на пенсиите под въпрос, може да ги намалят
Пенсиите догодина няма да се увеличават по швейцарското правило, а дори има опасност да бъдат намалени. Снимка: unikassa.ru
A A+ A++ A

Пенсиите догодина няма да се увеличават по швейцарското правило, а дори има опасност да бъдат намалени. Причината е в отрицателната инфлация в България от началото на годината, а нейният размер определя половината от увеличението на пенсиите през следващата година, пише 24chasa.bg.

Въпросът бил обсъждан на Консултативния съвет за осигурителна реформа към социалния министър Йордан Христосков, защото решението на проблема може да се намери само чрез промени в Кодекса за социално осигуряване.

Съветът има за задача да подготви такива промени и те да бъдат предложени на следващите управляващи.

От началото на годината дефлацията вече е 1,2%, а това според експерти означава, че ще се стигне до намаление на пенсиите по швейцарското правило с 0,6%.

Ръстът на средния осигурителен доход засега е около 2%, което носи 1% увеличение във формулата. Като се вземат и двата компонента на швейцарското правило, засега това означава увеличение на пенсиите от догодина с 0,4 на сто, или средно с 1 лев, обясниха експерти.

#пенсии #Йордан Христосков #швейцарското правило #формулата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"