Египет оправда военен лекар, извършвал „тестове за девственост“

Египет оправда военен лекар, извършвал „тестове за девственост“
Реакцията на Самира (вдясно) след прочитане на оправдателната присъда. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Египетски военен лекар беше признат за невинен по обвинение, че е извършвал принудителни „тестове за девственост“ на жени, арестувани по време на демонстрации на площад „Тахрир“ в Кайро миналата година.

Съдията оневини лекаря Ахмед Адел на основание на противоречия в свидетелските показания, предадоха BBC и „Дневник“.

Делото беше заведено от една от арестуваните жени, Самира Ибрахим. Тя заяви, че свидетели, за които се е надявала да се изкажат в нейна полза, са сменили показанията си в последния момент.

Ибрахим написа в профила си в Twitter, че присъдата е опетнила честта на Египет, и се закани, че ще продължи съдебната борба, докато „възстанови правата в Египет“.

Демонстранти протестираха срещу съдебното решение пред сградата на съда.

Самира Ибрахим и още няколко жени разказаха преживяванията си, след като били арестувани на площада през март 2011 г. - няколко седмици след свалянето на президента Хосни Мубарак.

Те твърдят, че докато са били в ареста, военните са ги принуждавали да се подложат на петминутна проверка на девствеността им, извършвана от лекар мъж.

Първоначално армията отрече да са правени подобни изследвания, но правозащитната организация Amnesty International съобщи, че високопоставен генерал, пожелал анонимност, е признал, че такива проверки са извършвани.

Самира Ибрахим заведе дело, за да предотврати извършването на нови проверки за девственост, и административният съд в Кайро в крайна сметка постанови, че те са незаконни.

Делата срещу полицаи и военни за малтретиране на демонстранти, арестувани по време на революцията в Египет, твърде рядко завършват с осъдителни присъди, коментира BBC.

#Египет #Кайро #Тахрир #Самира Ибрахим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"