Температурите падат с 10 градуса, сняг по върховете

Температурите падат с 10 градуса, сняг по върховете
A A+ A++ A

Дъждовете вече носят и сериозно застудяване, сочат синоптичните прогнози. Астрономическата есен ще настъпи точно в 5,29 ч тази нощ и ще охлади очакванията за още малко слънце след пороите.

Вятър и дъжд ще доминират в първите есенни дни, от които температурите ще паднат с повече от 10 градуса.

За днес от Националния институт по метеорология и хидрология са обявили жълт код за силен вятър в 4 области.

Кодът е в сила за районите на Видин, Монтана, Враца и Плевен. Там се очаква северозападен вятър със скорост 70 км/ч., като са възможни и пориви до 90 км/ч.

Над страната преминава добре изразен студен атмосферен фронт. Вятърът от запад-северозапад ще се усили, достигайки на места из Северна България до 15 м/сек. На много места ще превали.

Температурите сутринта ще са 10°-15°, в София около 12°. През деня нахлуването на студен въздух ще продължи. Дневните температури ще са близки до сутрешните стойности, едва 13°-18°, в най-южните райони до 20°.

Привечер и през нощта срещу вторник от северозапад, с усилване на вятъра ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи, вятърът ще се усили и ще започнат превалявания от дъжд, по-значителни в източната и югоизточна половина на страната. Там са възможни и гръмотевични бури.

Температурите ще се понижат чувствително и ще са от 11 до 17 градуса.

В сряда ще бъде студено, с незначителна облачност и ветрвито. Дневните температури ще бъдат от 15 до 20 градуса.

В Източна България ще превалява, като на места валежите ще са значителни. Превалявания ще има и в останалата част от страната, но по-късно през деня ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва. Вятърът през деня ще продължи да се усилва - в много райони ще бъде силен до бурен, с пориви до 25 м/с, на места и повече.

В планините настъпва рязка промяна на времето. Ще е предимно облачно, билата ще са по-често в мъгла. В планините от Западна България и в Стара планина над 1800 м надморска висомина ще превали и сняг. Вятърът по високите части ще е от северозапад и ще достигне 20-25 м/сек.,  на моменти и повече.

Температура на 1200 м .н.в около 9-10°, на 2000 м.н.в около 3°.

По Черноморието ще е предимно облачно, през по-голямата част от деня ще превалява, към края на деня ще спира. Вятърът от северозапад ще достига 15 -20 м/сек, на моменти и повече. Максимални температури: 18°-20°. Вълнението ще е около 3 бала. Температурата на морската вода е 21°-22°.



#дъжд #вятър #застудяване #есен #синоптиците

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници