ЕК удря престъпниците „където най-много ги боли“

ЕК удря престъпниците „където най-много ги боли“
Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом предложи мерки за „по-ефективна и всеобхватна конфискация“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом се закани да удари престъпниците „там, където най-много ги боли“ с нови правила за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност.

Предложените от Европейската комисия правила за „по-ефективна и всеобхватна конфискация“ ще укрепи способността на държавите членки да конфискуват активи, които са били прехвърлени на трети страни, ще улесни конфискуването на активи от престъпна дейност, дори когато заподозреният е избягал, и ще предостави възможност компетентните органи да обезпечават временно активите, за които е налице риск да изчезнат, съобщиха от представителството на ЕК в България.

„Трябва да ударим престъпниците там, където боли най-много, като се стараем да им вземем парите, а печалбите им да върнем обратно в законната икономика, особено в сегашния период на криза“, заяви Сесилия Малмстрьом, комисар по вътрешните работи.

В момента сумите, възстановени от организираната престъпност, са скромни в сравнение с огромните доходи, натрупани от незаконни дейности, като трафик на наркотици, фалшифициране, трафик на хора и контрабанда на малки оръжия, отбелязват от ЕК.

По данни на ООН през 2009 г. оборотът от престъпна дейност е около 2,1 трилиона щатски долара, или 3,6 % от световния БВП през същата година. От тях са конфискувани по-малко от 1%.

Само продажбите на незаконни наркотици в ЕС се оценяват на 100 милиарда евро годишно.

В Италия например организираната престъпност изкарва по 150 милиарда евро годишно. През 2009 г. италианските органи са конфискували активи на стойност едва около 800 милиона евро.

През 2006 г. в Обединеното кралство приходите от организираната престъпност се оценяват на 15 милиарда британски лири, като само 125 милиона британски лири са били възстановени от държавата.

Престъпниците все по-често инвестират богатството си извън страната, в която е придобито, често в няколко държави членки, или го прехвърлят на трети страни - роднини или подставени лица), за да се избегне конфискация, обобщават от ЕК.

Предложението на Комисията от понеделник ще опрости съществуващите правила и ще запълни сериозните празноти, от които се възползва организираната престъпност. Промените ще засягат отнемането на активи, които не са пряко свързани с конкретно престъпление, но очевидно са резултат от подобни престъпни дейности на осъдения - разширена конфискация, както и отнемането на активи, прехвърлени от заподозряното лице на трета страна, която е подозирала за престъплението - конфискация по отношение на трети страни.

Ще се позволи и конфискуването на активи, при които не е възможно налагането на присъда, тъй като заподозреният е починал, хронично болен или избягал - ограничена, неоснована на присъда конфискация.

#присъда #еврокомисар #контрабанда #трафик на хора #фалшифициране #трафик на наркотици #Сесилия Малмстрьом #конфискация #ЕК #организираната престъпност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »