Продължиха стачката на "Ер Франс" с още седмица

Продължиха стачката на "Ер Франс" с още седмица
Пилотите удължават стачката си с една седмица. Снимка: www.cbsnews.com
A A+ A++ A

Пилотите на авиокомпанията "Ер Франс" решиха единодушно да продължат стачката с още една седмица - до другия петък.

При направеното допитване 80,93% от пилотите от мажоритарния синдикат (SNPL AF Алпа) са гласували за продължаване на протеста, започнал на 15 септември. Участието в стачката е на "историческото" равнище от 73,71%, предава АФП, като цитира председателя на синдиката Жан-Луи Барбе.

От своя страна вторият пилотски профсъюз (Spaf) вече реши да удължи с два дни предизвестието си за подлежаща на продължаване стачка. 

Френският премиер Мануел Валс призова пилотите да прекратят стачката.

Конфликтът кристализира около нискотарифната компания Трансавиа, чийто самолетен парк Ер Франс-КЛМ иска да развие, за да отговори на конкуренцията. Плановете на "Ер Франс" предизвикват опасения у пилотите за социален дъмпинг и за делокализация и загуба на френски работни места.

Очаква се протестът на френската компания да струва по 15 милиона евро на ден, което доказва, че това е най-мащабната стачка от 1998 година насам. Причината за разразилото се недоволство сред пилотите е разрастването на нискобюджетния филиал на компанията „Трансавиа“, а стачкуват и срещу плановете на компанията за съкращаване на разходите.

Протестът започна на 15 септември в 5 часа местно време, като може да продължи до 22 септември, но крайният срок не е уточнен.

#пилоти #Ер Франс #стачка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници