"Ислямска държава" освободи 49 турски заложници

"Ислямска държава" освободи 49 турски заложници
Ислямистите освободиха 49 турски заложници.
A A+ A++ A

Групата от 49 турски граждани, държани като заложници от месец юни от джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) в Ирак бяха освободени и върнати в събота сутринта живи и здрави в Турция, съобщи министър-председателят Ахмет Давутоглу.

"Нашите граждани се завърнаха в Турция тази сутрин", каза Давутоглу по време на телевизионно изявление, без да съобщава при какви условия са освободени отвлечените по време на прием в Генералното консулство в Мосул (Ирак) 49 турски граждани, съобщи АФП.

Припомняме, че когато бойците на "Ислямска държава" превзеха северноиракския град Мосул през юни т.г. дипломатите от турското консулство в града се колебаха дълго как да постъпят. Джихадистите обградиха консулството и го заплашиха с обстрел. Малко по-късно турците се предадоха: общо 49 души - дипломати, консулски служители със семействата им, включително и няколко деца бяха взети от ислямистите за заложници.

Турското правителство наложи информационно затъмнение над новината, за да избегне обществен дебат за отвличането. Въпреки това в публичното пространство се появи информация. По данни на основната светска опозиционна партия - Народнорепубликанската партия (НРП) - заложниците са били разделени на три групи, които се държат на различни места, за да бъдат осуетени евентуални опити за тяхното освобождаване.

Наскоро правителството на премиера Ахмет Давутоглу заяви, че знае местонахождението на заложниците, но призна, че не очаква бързото им завръщане в родината.

#ислямска държава #Ахмет Давитоглу #Ирак #Мосул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »