Украинските власти и сепаратистите подписаха меморандум от 9 точки

Украинските власти и сепаратистите подписаха меморандум от 9 точки
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Украинските власти и сепаратистите подписаха примирие от общо девет точки. Текстът беше прочетен от бившия украински президент Леонид Кучма.

Световните медии разпространиха пълния текст на документа:

1. Прекратяване използването на оръжия се смята за общо.

2. Оставане на подразделенията и военните формирования на страните на линията на съприкосновение към 19 септември. 

3. Забрана за използването на всички видове оръжия и водене на атакуващи действия. 

4. В рамките на дни от приемането на меморандума оттегляне на средствата за поразяване с калибър над 100 мм от линията на съприкосновения на разстояние 15 км от всяка страна, включително от населените пунктове, което дава възможност за създаване на зона за прекратяване използването на оръжия с ширина не по-малко от 30 км – зона за сигурност. При това да се изведат от линията на съприкосновения артилерийските системи с калибър над 100 мм на разстояние техния максимален обсег на стрелба. 

5. Забрана за разполагането на тежки оръжия и техника в район, ограничен от селища. 

6. Забрана за поставяне на нови минновзривни инженерни заграждения на граничната зона за сигурност, и задължаване за премахване на по-рано поставените минновзривни заграждения. 

7. Забрана от момента на приемане на този документ за полети на бойна авиация и чуждестранни летателни апарати, с изключение апаратите на ОССЕ над зоната за сигурност. 

8. Разгръщане в зоната на прекратяване използването на оръжия на мониторингова мисия на ОССЕ от наблюдатели на организацията в рамките на дни от момента на приемане на меморандума. Горепосочената зона да бъде разделена на сектори, броят граници на които да се съгласува при подготовката за работата на мониторинговата грипа наблюдатели от мисията на ОССЕ. 

9. Извеждане на всички чуждестранни военни формирования, военна техника, бойци и наемници от територията на Украйна под мониторинга на ОССЕ. 

Повече от 3000 души са загинали в боевете от април месец насам. Оригиналното примирие, което бе постигнато на 5 септември, бе често нарушавано и от двете страни.

Междувременно, конвой с руска хуманитарна помощ пристигна в Донецк. В конвоя има около 200 машини. Те карат хранителни продукти, включително брашно и консерви, генератори, медикаменти, топли дрехи, питейна вода за жителите на Югоизточна Украйна. Общият обем на помощта е около 2000 тона.

#сепаратисти #украински #споразумение #примирие #меморанадум #Донецк #Украйна #конвой #хуманитарна помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »