Вдигат вноската за пенсия?

Вдигат вноската за пенсия?
A A+ A++ A

С 1 процент да се увеличи вноската за пенсия от 1 януари 2015 г. Това предвиждат предложенията за промени в осигурителната система, подготвени от Консултативния съвет по пенсионната реформа.

Същото увеличение - с 1 на сто, се иска и за вноската за фонд „Безработица“, която сега е 1 процент.

В момента осигуровката за пенсия за хората от най-масовата трета категория труд е 17,8 процента върху заплатата за родените преди 1960 г. и 12,8 -  за родените след 1 януари 1960 г. (за тях 5 на сто отиват задължително в частен фонд). Тя се дели в съотношение 60 към 40 между работодателите и работниците, допълва "Преса". Предвижда се това съотношение да се запази и занапред.

Вдигането на осигуровката за старини обаче няма да спре дотук

от 1 януари 2019 г. отново се предвижда увеличението й с още 1 процент.

Сред набелязаните мерки е и по-сериозно повишение на максималния осигурителен доход, който сега е 2400 лв. Идеята е той да бъде 8-10 минимални заплати, което в момента прави 2720-3400 лв.

Предложенията са направени след анализ на Националния осигурителен институт (НОИ), според който вноската за пенсия трябва да се увеличи със 7,7 на сто, а за безработица - с 0,8.

Така, приходите от осигуровки ще бъдат достатъчни за плащане на парите за старини и обезщетенията, без да се налага държавата да „доплаща“ от данъци. Специалистите са единодушни, че

шоково вдигане не е възможно изведнъж

Загубите за приходите на държавното обществено осигуряване (ДОО) от 2001 до 2013 г. са малко над 22 млрд. лв., като основната причина е намалението на осигурителните вноски през годините.

Средната продължителност на получаване на пенсия у нас е 20,9 години. Жените получават пенсия средно 23,9 години, а мъжете - с 5,8 г. по-кратко.

Показателят е важен, тъй като разходите зависят не само от размера на парите за старини, но и от периода на изплащането. На свой ред, той се влияе от възрастта за пенсиониране и от продължителността на живота.

Средната пенсия за стаж и възраст за миналата година е била 291,31 лв., като на мъжете тя е значително по-висока от тази на жените - съответно 385,19 и 221,80 лв. Причината е, че дамите традиционно получават по-ниски заплати. Средната възраст на пенсионерите с пари за стаж и възраст е 72,1 години.

#пенсии #осигуровки #осигурителна система #НОИ #Национален осигурителен институт #пенсионер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници