Окончателно: Токът скача с 9,79 % от 1 октомври

Окончателно: Токът скача с 9,79 % от 1 октомври
ДКЕВР реши токът да поскъпне с малко по-малко от 10%. Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Цената на тока скача с 9,79% от 1 октомври, съобщи ДКЕВР в петък. Заради установените дефицити в енергийната система комисията предлага: цената, по която общественият доставчик продава електрическа енергия на крайните снабдители да се измени от 114.10 лв./МВтч на 125.32 лв./МВтч, което представлява изменение с 9.83%.

Причината за скока е ЕРП-тата да обезпечат нормалното функциониране на мрежата през зимния сезон и да акумулират приходи за инвестиционните им програми, гарантиращи надеждност и сигурност на снабдяване с електрическа енергия. В резултат на предложените цени средното увеличение на общата цена за битови клиенти е в размер на 9.79% като структурата на общата цена остава непроменена.

Междувременно стана ясно, че хората, които получават енергийни помощи, ще бъдат компенсирани със съответния процент увеличение цената на тока. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков на брифинг в Благоевград, след срещите си с областния управител Димитър Димитров и с директорите на териториалните поделения на НОИ, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда".

Имаме различни разчети и с колкото процента бъде увеличена цената на електроенергията, с толкова процента ще бъде увеличена месечната помощ за отопление, която се предоставя на около 270 000 семейства, каза Христосков. Сега тази месечна помощ е 65,72 лв., припомни той и даде пример, че ако увеличението е със 7 процента, това ще коства на бюджета на МТСП около пет милиона лева допълнително.

Министърът обаче е категоричен, че всички хора ще бъдат компенсирани. 

Тъй като вече са изплатени на една огромна част от хората енергийните помощи за ноември и декември, компенсацията за увеличението на цената на тока ще бъде изплатена в началото на следващата година, още през януари, когато те ще получат помощите си за януари, февруари и март, каза министърът. А на онези, чиито молби ще се обработват след корекцията, ще бъде изплатена помощта в новия размер.

Христосков увери, че хората ще бъдат защитавани за следващите увеличения на цената на електроенергията, така че да не се разширява кръгът на енергийно бедните хора.

#ДКЕВР #ток #Йордан Христосков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"