Лондон обеща повече правомощия на Шотландия

Лондон обеща повече правомощия на Шотландия
Дейвид Камерън Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британският премиер Дейвид Камерън, доволен от резулатите от проведения в Шотландия референдум за независимост,  обеща да предостави повече правомощия на всички части на Обединеното кралство. Той поздрави Алистър Дарлинг, който ръководеше кампанията срещу независимостта на Шотландия, предаде Ройтерс.  

Шотландските националисти спечелиха 1,5 милиона гласа на референдума, но бяха победени от поддръжниците на съюза. 

„Точно както Шотландия ще има повече правомощия в своите дела, така и Англия, Уелс и Северна Ирландия ще имат по-голяма дума в техните”, обеща Камерън.

Той посочи, че с убедителния резултат на референдума въпросът за отделянето на Шотландия от кралството се решава за следващите десетилетия.

Канцеларията на британския премиер определи като убедителна победа резултатите от референдума за независимост.

„Това е убедителна победа, доказваща верността на пътя, по който действа премиерът в този въпрос (диалога с Шотландия)”, каза пред журналисти представител на Даунинг стрийт.

Първият министър на Шотландия Алекс Салмънд призна загубата и призова националистите да приемат достойно резултатите от референдума.

„Важно е да се каже, че нашият референдум бе съгласуван процес и Шотландия на този етап реши с мнозинство да не става независима държава”, каза Салмънд по време на шествие на своите привърженици в Единбург, цитиран от АФП. 

Той подчерта, че признава присъдата на народа и призовава всички в Шотландия да последват примера му и да приемат демократичното решение на шотландския народ. 

#Шотландия #референдум #Великобритания #Салмънд #Дейвид Камерън #Единбург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници