Статистиката отчита скок на майчинските

Статистиката отчита скок на майчинските
Майчинските са скочили с до 90 лв. на месец. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Статистика на НОИ сочи скок на майчинските за дете между първата и втората му година с 90 лв. през първата половина на 2014 г. спрямо същия период на миналата година.

През първото полугодие на м.г. средният размер на обезщетението е бил 206,46 лв., докато към юни 2014 г. вече е станал 296, 39 лв. Толкова е бил средният размер в двете полугодия и за жените, които ползват втората си година майчинство. При мъжете увеличението е дори с 92 лв. - 312 лв. през 2014 г. спрямо 220 лв. за предната година.

Според експерти на НОИ увеличението се дължи главно на повишаването на минималната работна заплата от началото на 2014 г.

Така нареченото скъпоплатено майчинство обаче се е увеличило едва с 20 лева - при него значение има на каква заплата се е осигурявала майката преди раждането. През първото полугодие на 2013 г. обезщетението е било средно 393,93 лв., докато през първите шест месеца на тази е достигнало 413,99 лв.

Увеличението при това обезщетение се дължи на намаления срок, върху който се изчислява. По настояване на БСП предният парламент прие обезщетението за майчинство да се изчислява върху осигурителния доход на майката за предните 18 месеца, а не за 24. Това по предварителни изчисления трябваше да доведе до средно увеличение на майчинските с 12 лв.

#майчински #майчинство #НОИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"