Ислямистите пуснаха ново видео с британски журналист

Ислямистите пуснаха ново видео с британски журналист
Даон Кантли в нов клип на "Ислямска държава". Снимка: Youtube
A A+ A++ A

Терористите от "Ислямска държава" публикуваха в канала за видеосподеляне Youtube нов клип с британец, но този път, за разлика от предишните три, той не е екзекутиран.

В този запис заложникът, който се представя за британския журналист Джон Кантли, отвлечен при пристигането си в Сирия през ноември 2012 г., е седнал зад маса и говори сам, без присъствието на ислямист. Във видеото мъжът, облечен в оранжева дреха, казва, че е сътрудничил на вестниците "Сънди таймс", "Сън" и на агенция "Франс прес", а сега е в ръцете на "Ислямска държава".

Британецът пита във видеото, кръстено "Заемете ми ушите си", защо той и други са били изоставени от правителствата на САЩ и Великобритания. Кореспондентът по сигурността на Би Би Си Франк Гарднър коментира, че видеото е адресирано до западната публика, а не до лидерите на САЩ и Великобритания, както е било с предишните. Според него думите на заложника пред камерата са приличали на пародия на шоу.

Мъжът твърди, че други европейски правителства преговарят за освобождаването на техните заложници, за разлика от Вашингтон и Лондон. По думите му това ще е първото от няколко видеа, които той нарича програми, в които ще обяснява философията на "Ислямска държава".

Автентичността на видеото не е потвърдена.

Припомняме, че джихадистите екзекутираха през август американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф, а миналия уикенд разпространи и видео, в което показа убийство и на британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс и заплаши да екзекутира още един британски пленник - Алан Хенинг.

#ислямска държава #Великобритания #САЩ #Джон Кантли

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"