Външно: Русия да освободи незабавно естонския полицай

Външно: Русия да освободи незабавно естонския полицай
Снимка: www.mfa.bg
A A+ A++ A

Външният министър от служебното правителство Даниел Митов настоя руските власти да освободят незабавно отвлечения на 5 септември естонски полицейски служител.

„Силно сме обезпокоени във връзка с отвлечения на естонска територия на 5 септември от руските служби за сигурност естонски полицейски служител г-н Естон Кохвер. Инцидентът представлява сериозно нарушение на международното право от страна на Руската федерация. Призоваваме Руската федерация за незабавно освобождаване на г-н Кохвер и осигуряване неговото завръщане в Естония“, се казва в позиция на Външно министерство.

Руската Федерална служба за сигурност съобщи на 5 септември, че естонският полицай Естон Кохвер е бил задържан на руска територия и е разследван за шпионаж. Срещу полицая бяха повдигнати обвинения в шпионаж, по които Кохвер може да получи до 20 години затвор.

Инцидентът се случи на фона на повишеното напрежение между ЕС и Русия по повод намесата на Москва в украинската криза. Естония и другите бивши съветски републики от Балтика, които в момента са част от ЕС и НАТО, призоваха и двете организации да заемат твърда позиция спрямо руските действия в Украйна.

#Даниел Митов #Естония #Митов #Украйна #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"