Протест на „Напоителни системи“ блокира столицата

Протест на „Напоителни системи“ блокира столицата
Служителите от „Напоителни системи“ искат гаранция, че ще им се плаща редовно. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Митинг шествие на служителите на „Напоителни системи“ блокира движението в центъра на столицата. Протестиращите около 400 души тръгнаха от площад „Александър Невски“ и стигнаха до Министерския съвет в четвъртък.

Стачката им е съпроводена с искане за незабавно изплащане на дължимите им заплати и трайно стабилизиране на дружеството. При недоволните хора отидоха служебният премиер Георги Близнашки и министърът на земеделието Васил Грудев.

Припомняме, че в сряда бяха гласувани 4,5 милиона лева за заплатите на служителите на държавното дружество за юни, юли и август. Въпреки това хората смятат, че за да могат да получат възнагражденията си до края на годината, са необходими още поне 6 милиона лева.

„Това, което можем да направим, е да осигурим заплатите на хората, което е равнозначно на откъсване на залъка от устата на хората. Знам, че тези 4,5 милиона са недостатъчни. Но това можем да направим, а и някои от синдикатите не подкрепиха актуализацията на бюджета“, заяви Близнашки.

Министърът на земеделието и храните пък съобщи, че: „С Министерството на финансите стартираме съвместна проверка на „Напоителни системи“, която освен да потърси отговорност, ще каже колко са реалните средства, които държавата дължи на дружеството“.

Протестиращите настояват и за възстановяване на неправомерно взетите през годините средства. Затова в прокуратурата е подаден сигнал срещу министъра на земеделието по времето на Тройната коалиция Валери Цветанов. Работещите в „Напоителни системи“ поискаха от управляващите да им гарантират, че отсега нататък ще получават възнагражденията си всеки месец.

#Напоителни системи #Георги Близнашки #протест #Васил Грудев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"