Посрещат хан Тервел на Античния форум в Стара Загора

Посрещат хан Тервел на Античния форум в Стара Загора
A A+ A++ A

В автентичната атмосфера на Античния форум в Стара Загора на 20 септември от 19 часа ще бъде представена културно-историческата атракция „Тервел в областта Загора”.

Във възстановката, в която ще участват над 100 доброволци, ще бъде пресъздадено тържественото посрещане на хан Тервел в средновековния град Берое.

Повод за тази възстановка е фактът, че средновековният град Берое влиза в пределите на българската държава именно при хан Тервел.

Директорът на Регионалния исторически музей Ангел Динев обясни, че Тервел, първородният син на хан Аспарух, е велика историческа личност, с качества на държавник, политик и отличен стратег, останал в историята с факта, че спасява Европа от арабската инвазия.

Възстановката ще бъде предшествана от дефиле на участниците в нея по пешеходната зона на Стара Загора. Ще бъдат представени бойни сцени, пресъздаващи помощта на българските воини, водени от Тервел, който помага на отстранения от власт византийски император Юстиниан II да си възвърне престола. Тервел получава в знак на благодарност областта Загора, короната на кесар, скъпоценности и много дарове.

Чрез възстановката ще се популяризира фактът за помощта, която Тервел оказва на Византийската империя като възпрепятства арабските нашественици да навлязат в Европа, за което е канонизиран като светец от Източната и Западната християнска църква - свети Тривелий Теоктист, спасител на Европа.

През целия ден от 10.00 до 18.00 ч. на античната улица ще се представят различни атракции и забавления като екстремни скокове върху въздушна възглавница, алпийска стена, стрелба със спортен лък, уъркшопове по кокили, комикси, месене на хляб, жонглиране, интерактивни исторически игри, Детска сцена за таланти, уличен цирк, историческа възстановка със занаяти, оръжия, древен бит, музика и кухня.

#Стара Загора #Тервел #възстановка #Античния форум #Берое

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"