2/3 от българите шамаросват децата си

2/3 от българите шамаросват децата си
68% от българите одобряват използването на „минимално насилие“ върху децата, сочат данните на НЦИОМ. Снимка: childbehaviorsolution.blogspot.com
A A+ A++ A

Всеки трети българин одобрява шамарите и издърпването на ухо като възпитателни мерки към децата, сочи изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение.

Според националното представително проучване на НЦИОМ, проведено в периода 3–15 февруари 2012 г., за идеите, заложени в проекта на Закона за детето, 68% от българите одобряват използването на „минимално насилие“ върху децата.

Социолозите не отчитат възрастова специфика в тази тенденция – привърженици на подобни възпитателни мерки се срещат във всяко поколение българи.

„Налице е обаче тенденция, която се отнася до образоваността на населението: колкото по-образовани са възрастните, толкова по-малко са склонни да определят като приемливо прилагането на минимално насилие върху децата“, отбелязват от НЦИОМ.

Въпреки това, дори сред висшистите, делът на одобряващите „минималното насилие“ е двойно по-висок от този на неодобряващите.

„Може да се предполага, че отговорите на подобен въпрос в някаква степен са косвен индикатор за прилагането на минимално насилие“, коментират социолозите. Децата са възпитавани по-често чрез методите на „минималното насилие“ в семейства, които живеят без брак, показва проучването.

70% от интервюираните българи са на мнение, че когато става дума за насилие над деца, не бива да се пренебрегват дори подадените анонимни сигнали.

„Следва да се уточни, че по този въпрос не регистрираме значими отлики между преценките на родителите и на онези респонденти, които нямат деца. Това показва доколко важно е според общественото мнение да се откликва бързо на всеки сигнал за посегателство над дете, дори да съществува рискът той да се окаже фалшив“, коментират от НЦИОМ.

#НЦИОМ #Национален център за изучаване на общественото мнение #деца #шамар #възрастни #родители #брак #семейство #възпитание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"