Новият премиер на Гърция: Не съм политик

Новият премиер на Гърция: Не съм политик
Банкерът и професор в Харвард Лукас Пападемос е новият министър-председател на Гърция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лукас Пападемос, банкер и професор в Харвардския университет, получи една от най-непопулярните длъжности в света, като стана премиер на Гърция.

След дни на спорове двете главни политически партии се спряха на Пападемос, икономист и бивш управител на ЕЦБ, който ще управлява изпитващата финансови проблеми страна за няколко месеца, предаде „Ройтерс“.

В първото си публично изявление 64-годишният икономист се опита да успокои обществените притеснения и да даде надежда.

„Не съм политик, но съм посветил основната част от кариерата си на обществената политика“, каза той.

„Гърция е на кръстопът и пътят напред няма да бъде лесен, но нашите проблеми могат да бъдат решени и ще бъдат, ако има единство, сътрудничество и дисциплина“, каза новият премиер, цитиран от „Лос Анджелис Таймс“.

Светът очаква той да разкрие състава на правителството, преди да очертае фискалната си политика през уикенда.

Целите му ще включват да продаде държавни предприятия, да вземе мерки срещу разпространеното избягване на данъци, да приеме бюджета за 2012 и да започне да намалява планината на държавния дълг съгласно споразумението, постигнато от европейските лидери миналия месец, за да освободи милиардите долари помощи, замразени от кредиторите, след като Папандреу изненада европейските лидери с идеята си за подлагане на непопулярните мерки на референдум.

Не е ясно колко ще продължи управлението на преходното правителство – общите избори са насрочени за средата на февруари.

Съществуват и опасения, че населението няма да подкрепи техническо правителство, което не е избрано, а назначено под натиска на европейските партньори и особено Германия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »