Празненства и царска каляска за Деня на София

Празненства и царска каляска за Деня на София
Снимка: www.sofia.bg
A A+ A++ A

На 17 септември София отбелязва своя празник, посветен на великомъченица София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов.  Тъй като „София“ - „Божествената премъдрост“, т.е. Христос, е предмет на постоянно преклонение, неподвластно на определен ден от годината, затова празникът на светиците – 17 септември, е приет за Ден на София.

Денят ще бъде отбелязан с разнообразни събития.  От 11:30 часа пред храм „Света София“ ще се проведе Тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на град София. На събитието ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят проф. Георги Близнашки, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и много други официални лица, жители и гости на столицата. Тържествено заседание ще проведе Столичният общински съвет, по време на което ще бъде връчено званието „Почетен гражданин на София“, както и „Почетен знак на Столична община“ и „Значка на София“.

От 11 часа започва празничната програма на Националния исторически музей. Празничната програма ще бъде открита с изпълнение на народни песни заедно с фолклорна група от Софийската гимназия за хлебни и сладкарски технологии. Децата, които ще посетят музея, ще могат не само да се забавляват на воля в Детския център, но и сами да изработват различни предмети в ателиетата по грънчарство, плъсти, дори и сапунчета.

Музеят за история на София ще пусне в движение царска каляска из центъра на столицата по случай празничния ден – 17 септември. В чест на Деня на София в центъра на столицата ще може да бъде видяна в движение каляската на княз Фердинанд и княгиня Мария-Луиза. Тя е подарена на младата двойка по повод сватбата им на 8 април 1893 г. от княгиня Клементина, майката на българския владетел.

От 18:30 часа в Народния театър „Иван Вазов“ на тържествена церемония ще бъдат връчени Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

Преданието разказва, че през втората половина на ІI в. в Рим живяла една благочестива жена - София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Тя ги възпитавала в любов към Господа Исус Христос.  Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138), който заповядал да ги доведат веднага при императора. Той се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда - на 10, и Любов - на 9 години) останали непреклонни и тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. Не издържали на изтезанията, момичетата умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след кончината на децата си умира и майка им.

 

 

 

#София #празник #вяра #Надежда #любов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници